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EXECUTIVE COMMITTEE PROCEDURE RULES – EXTRACT IN 
RESPECT OF THE RULES FOR CONSIDERATION OF 
QUESTIONS ON NOTICE AT MEETINGS OF THE EXECUTIVE 
COMMITTEE 
 
 Questions on notice  
 
16.3 Subject to Rule 16.4, a member of the Public may ask the Executive 

Leader a question on any matter in relation to which the Executive 
Committee or any sub-committee has powers or duties. 
 
The Leader may, if appropriate, refer it to another member for answer. 

 
16.4 A member of the public may only ask a question under Rule 16.3 if either: 
 
 (a) s/he has given at least 5 clear working days’ notice of the question 

to the Monitoring Officer; or 
 

(b) if the question relates to urgent matters, he/she has the consent of the 
Leader and the content of the question is given to the Chief Executive 
not less than 2 hours before the start of the meeting. 

 
 Questions which may not be asked 
 
16.5 The Chief Executive may reject a question 
  

(a) if it is not about a matter for which the Executive Committee has 
responsibility; 
 

(b) is defamatory; frivolous or offensive;  
 
(c) is substantially the same as a question which has been put at a 

meeting of the Committee in the past six months; or 
 

(d) the question could more appropriately be dealt with by an officer. 
 
 Reading the question at the meeting 
 
16.6 The question will be read out at the meeting by the person who has asked 

the question or by another person on his/her behalf. Alternatively, 
reference may be made to the Question as detailed in the agenda / in 
printed form. 
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 Response 
 
16.7 An answer may take the form of: 
 
 (a) a direct oral answer; 

 (b) where the desired information is in a publication of the Council or 
other published work, a reference to that publication;  or 

 (c) where the reply cannot conveniently be given orally, a written 
answer circulated later to the questioner. 

 
 Supplementary question 
 
16.8 A person asking a question under Rule 16.2 may, without notice, ask the 

Leader one supplementary question. The supplementary question must 
arise directly out of the original question or the reply. 

 
 Time limit for questions 
 
16.9 At any meeting not more than 5 minutes per question, and 15 minutes in 

total, shall be devoted by the Council to the asking and answering of 
questions under this rule, provided that the Mayor may at his or her 
discretion extend the time if the Mayor and the majority of those present 
agree. Any questions remaining unanswered shall (unless the member 
who gave notice of the question has indicated that it may be answered in 
writing) be dealt with at the next ordinary meeting of the Council, in the 
order in which they would have been dealt with at the original meeting. 
 

 
 


